söndag, mars 18, 2012

Tvåltillverkning

Tvåltillverkning är en rolig, utmanande och tidskrävande syssla.
Recept på grundtvål längre ner.


Oljeblandningen och luten bör vardera ha en temperatur mellan 35-36,7 grader när luten hälls i oljeblandningen. Detta för att den kemiska reaktionen skall ske, så att lösningen stelnar till tvål.


Nu följer ett rörande i grytan som kan ta från några minuter till en hel dag, eller så kan det visa sig att det misslyckats. Du skall röra om tills tvålmassan börjar tjockna och blir som havregrynsgröt.


Nu är tvålmassan färdig för nästa steg. Tillsätt färg, tillsatser och doften alltmedan du rör. Vissa eteriska oljor påskyndar förtvålningen andra fördröjer den. Häll tvålmassan i en förberedd form. Täck med wellpapp och handdukar. Låt stå i ett dygn.Stjälp upp tvålen och skär den i bitar. Låt den sedan mogna på en torr och varm plats i ca 1 mån.

Grundtvål

615 g kokosfett (fast) smält det i en gryta

670 g solrosolja

670 g olivolja

295 kaustiksoda

930 ml icke kolsyrat mineralvatten eller källvatten

Tvålblandningen är mycket frätande, plasthandskar och skyddsglasögon bör användas. Kom även ihåg att skydda kläder och arbetsytor.

Det här är en kort presentation av tvåltillverkningen. Pröva gärna! Slutprodukten blir en bra och effektiv grundtvål. Känner du att du har för lite information för att sätta igång? Ingen fara, fråga gärna så berättar jag mera detaljerat.

De tvålar som jag har tillverkat finns till salu i Mosters inredningsbod

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar