Till eftermiddags kaffet blev det ugnsstekta havreäpplen och till det vill jag absolut ha vaniljsås. Vanligtvis är vi bekväma och vispar ihop pulver sås. Vi hade inga påsar hemma, så det blev till att laga egen vaniljsås. Det är inte svårt det heller och så blir det ju så mycket godare. Undrar varför jag inte alltid lagar vaniljsåsen själv…
Ugnsstekta havreäpplen
5-6 syrliga äpplen
1/2 dl socker
kanel
100 gr margarin
1 dl socker
3 dl havreflingor
Lägg de skalade och klyftade äpplena i en form strö över socker och kanel.
Smält margarinet , blanda i sockret och havreflingorna. Bred ut blandningen på äpplena.
Grädda i 200 grader i 30 min.
Vaniljsås
1 ägg
1-2 msk socker
4 dl mjölk
1/2 msk potatismjöl
1 msk vaniljsocker
Vispa samman ägget, sockret, lite av mjölken och potatismjölet i en kastrull. Tillsätt resten av mjölken, sjud såsen under vispning tills den tjocknar. Låt den kallna, vispa i den då och då. Smaksätt med vaniljsocker. Såsen blir extra god om man tillsätter vispad grädde strax innan den skall serveras.
Tur att jag är smällmätt efter middagen och inte behöver sitta här och dregla över tangentbordet- för himmel så mumsigt det låter!!
SvaraRaderaTack! Det hör till våra lättlagade favoriter.
Radera